idris-gunaydin-1
8553212
6726309
yon sinav-sorulari
yon sinav-sonuclari
e-sınav
   
.
.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
DİREKSİYON SINAVI VİDEOSU
MUTLAKA İZLEYİN
   
.
Duyuru.:
OTOMATİK VİTES YENİ CLIO ICON- MANUEL VİTES YENİ CLIO JOY ile yeni yılda ehliyet sahibi olmanın avantaj ve ayrıcalığını yaşayın. .e-SINAV uygulaması, Stajer sürücülük ile ilgili merak ettikleriniz, yeni ehliyet fiyatları, yeni ehliyet uygulama sınavı ile ilgili merak ettikleriniz burada... Kaliteli eğitim için İdris Günaydın Sürücü Kursu...(212)855 32 12

Otomatik vites araba nasıl kullanılır, Ekonomik araç kullanımı, sürüş teknikleri, otomatik araç parketme, Otomatik vites çeşitleri, yarı otomatik vitesli araç kullanımı

   
otomatik_vites
 

 

Otomatik vites araba nasıl kullanılır?

Otomatik vitesli otomobillerin kullanımı, son derece konforlu ve keyiflidir. Vites değişimleri, aracın kendiliğinden yaptığı bir işlev olduğu için, sürücülerin özellikle yoğun trafikte çok daha rahat etmesini ve konforun artmasını sağlar. Sürücü sol ayağını kullanmaz, sadece sağ ayağını gaz ve fren pedalı üzerinde yer değiştirerek kullanabilir.
otomatik_vites Vites kolunun üzerinde P - R - N ve D konumları bulunmaktadır. Park etmek için vitesin P konumunda bulunması gerekir. Geri geri gitmek için, vites R konumuna getirilmektedir. N pozisyonu da aracın boşta olmasını sağlar. D pozisyonu ise, aracın
hareket halinde vites değişimlerini otomatik ayarlar.
gazfren Vites kolu üzerinde bulunan düğme, özellikle park ve geri pozisyonlarında, aracın vites değişimi seçilirken kullanılabilir. N ve D pozisyonlarında o düğmeye basılması gerekmez. En tehlikeli durumlardan bir tanesi, hareket halinde R ve P pozisyonuna
almaktır. O yüzden hareket halinde butona basmadan vitesin değiştirilmesi gerekir.

D pozisyonunda, otomatik vites kendini birinci vitese ayarlar. Hız arttıkça uygun olan vitese arttırmaktadır. Yavaşlamayla birlikte tekrar uygun olan vitese düşer.

İlk çalıştırmadan sonra, eğer manevra yapılması gerekiyorsa araç geri vitese alınır. Bazı araçlarda bir uyarı sesi duyulabilir. Park sensörü varsa, geri vitesle birlikte aracın kontrollerini yaparak arkaya hareketi yapılır. Yeterli manevra yapıldıktan sonra vites D pozisyonuna alınır ve hareket edilir.

Hareket halinde giderken D pozisyonundan, R ya da P pozisyonuna kesinlikle alınmamalıdır. Sürüş anında N pozisyonuna almamakta fayda vardır. Ancak duruş sırasında, ayak frende ve el freni çekilerek yapılabilir.

Öndeki araçlarla doğru takip mesafesini yapıyorsanız, çok fazla fren gaz etkisine gerek kalmayacaktır. Yoğun trafikte çok daha hafif gaza basmayı önermekteyiz.

Eğer bu otomatik vitesli araçlardan birisine sahipseniz konforlu ve ekonomik kullanım için otomatik vites araç  kullanmanın bazı kuralları vardır.

OTOMATİK VİTES ARAÇ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI ;

* Otomatik viteslerde en önemli kural gaz pedalının altında yumurta varmış gibi farz edin ve onu kırmamak için yavaş ve yumuşakça gaza basın. Gaza ne kadar sert basarsanız araç o kadar hızlı tepki verir ve motor devri ile birlikte yakıt sarfiyatınız artar.  İlk defa otomatik vites kullananların sorun yaşadığı kısım genelde budur. Düz vites araçlarda herkes motoru dinler veya çoğunlukla 2500-3000devir arasında kullanıcı vites değiştirir.  Otomatik araçlarda vites geçişleri ekonomik bir sürüş için 1600-2000devir, normal bir kullanım için 2000-2500devir, süratli kullanımda 2500+ üzerinde vites geçişi yapılır.  Düz vitesteki gibi 2500-3000 devir arası yapılan geçişler otomatik vites için yüksek tüketim eşiğidir. Bu yüzden aracın hızlanmasında gazı hıza göre değil devire göre ayarlamalı ve ayağınızı mümkün olduğunca gaz pedalı üzerinde sabit tutmalısınız.

* Şehir içinde yoğun trafikte beklerken veya trafik lambalarında uzun süre beklemelerde aracı “N” boş konumuna alın. Çünkü vites “D” konumunda kaldığınızda motor ile şanzıman sürekli bağlantı halindedir ve araç ileri doğru gitmeye çalışır siz frene basarak sadece durdurmuş olursunuz. “N” konumu ile araç rölanti de çalışmaya geçer, bu sayede hem yakıt tüketimi azalır hem de şanzımanın yükü azalmış olur.

* Yokuş inişlerde veya hareket halindeyken kesinlikle vitesi “N” boş konumuna ALMAYIN. Otomatik vitesi boşa almak için aracın mutlaka hareketsiz halde olması gerekli ve vitese alırken ayağınız frene basılı halde olmalıdır.  Yokuş aşağı veya hareket halinde otomatik vitesi “N” boş konumuna alırsanız şanzımanınız kilitlenebilir veya dişliler zarar görerek yüksek maliyetli bir tamir işlemine yol açabilirsiniz.  Otomatik vitesli araçta yokuş inişlerde şanzıman vitesi en yüksek olan vitese geçiş yaparak en az yakıt tüketecek şekilde iniş yapmanızı sağlar.

* Rampa inişlerde sürekli fren kullanmak yerine mümkün olduğu kadar küçük vites kullanın ve diz viteslerdeki gibi motor freni ile aracı yavaşlatın.  Dik yokuş çıkışlarda aracı “D” konumu yerine 1 veya 2’nci vitese alarak kaldırın ve yokuşun durumuna göre gerekirse vites değiştirmeyin.

* Araç durmadan kesinlikle vites değişimi yapmayın. R, P ve N konumlarına geçiş yaparken aracınız mutlaka sabit olmalıdır.

* Araç hareket halindeyken veya durma işlemi tam olarak tamamlanmamışken kesinlikle “P” park konumuna almayın. Aracı durdururken tavsiyem ayağınız frendeyken el frenini çekin vitesi “N” boşa alın ayağınızı frenden çekin ve aracın yükünün el frenine aktarılmasını sağlayın sonra frene basın ve vitesi “P” park konumuna alın. Böylece şanzımana yük bindirmemiş olursunuz. Eğer P konumunda vitese sürekli yük bindirirseniz zamanla şanzıman hasar görebilir ve yüksek maliyetli tamirle karşılaşabilirsiniz.

* Otomatik vites araç eski model dahi olsa düz viteslerde yapılan vurdurma işlemini yapmayın. Bu işlemde vites üzerinden hasara yol açabilir.

* Vitesin yağ ve filtre değişimlerini aksatmadan zamanında yaptırın.

Otomatik vitesli araçlar zamanında bakım yapılırsa ve doğru olarak kullanılırsa sorun çıkarmazlar. Genel olarak tüketici gözünde sorunlu görünmelerinin en büyük nedeni de aslında bakım ve kullanım kurallarına uyulmamasından ötürü çıkan arızaların yüksek tamir ücretleriyle sonuçlanmasındandır. Bu kurallara uyarsanız otomatik vites aracınızın yakıt tüketimi değerlerinde gözle görülür bir düşüş sağlar, uzun yıllarca otomatik vites aracınızı sorunsuzca ve  keyifle kullanabilirsiniz.

   
   

 

      Düz vites araç nasıl kullanılır..>>>
Direksiyon Sınavı Hatalı Davranışlar..>>>

.
insan-kaynaklari
Ozel_Direksiyon_Dersleri
DERS VİDEOLARI
   
 
   
Dikkat Dağınıklığı ve Olabilecekler
MUTLAKA İZLEYİN !!
   
Hızlara Göre Çarpışma Etkisi
MUTLAKA İZLEYİN !!
 
 
.


Ehliyet Sınavı Soruları Ehliyet Sınavı Sonuçları